Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over vertrouwenspersoon en ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag is een gedrag waar men geen prijs op stelt en het gebeurt helaas overal. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie en geweld.
Ongewenst gedrag op het werk is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA), die 1 op de 5 werknemers krijgt te maken met bijvoorbeeld geweld, zoals klappen, trappen, uitschelden of bedreigingen.
Ongewenst gedrag buiten het werk is onwenselijk gedrag, dat (sommige) mensen niet prettig vinden. Bekende voorbeelden hiervan zijn straatintimidatie en huiselijk geweld.
Dat gebeurt meestaal omdat sommige mensen (de daders) hun spierballen willen laten zien en ze geloven, dat niemand zal toch ingrijpen of andere mensen zullen te laat ingrijpen.
Praten heeft altijd zin. Ook als de daders zullen denken, dat niemand toch zal ingrijpen of het moeilijk is om erover te praten. Het is dus verstandig om de situatie met een vertrouwenspersoon te spreken. Zo kunt u uw verhaal kwijt en de vertrouwenspersoon kan u begeleiden bij het nemen van vervolgstappen.
Er bestaan interne en externe vertrouwenspersonen. Interne vertrouwenspersonen werken bij het bedrijf zelf en zijn uw collega. Externe vertrouwenspersonen werken niet in uw organisatie en zijn zelfstandig ondernemer (eenmanszaak), zelfstandig zonder personeel (ZZP'er), vrijwilliger die cursus of opleiding vertrouwenspersoon hebben gevolgd.
De vertrouwenspersonen steunen mensen die last hebben van ongewenst gedrag. U kunt bij de vertrouwenspersonen terecht voor hulp als u zelf ongewenst gedrag op de werkvloer en buiten het werk ervaart.
Ja, u kunt in vertrouwen met een extern vertrouwenspersoon erover praten. Er zijn externe vertrouwenspersonen die ook andere mensen bijstaan die ongewenst gedrag buiten het werk ervaren.
Ja, natuurlijk! U kunt in vertrouwen iemand anders nemen en erover praten. Dit kunnen uw vrienden, familie leden, collega of medestudent, werkgever en de politie, een advocaat zijn.
Ja, er zijn verschillende soorten trainingen die u kunt volgen, maar ik adviseer u om met iemand in vertrouwen erover te praten.
Nee, u bent niet verplicht! De vertrouwenspersoon is iemand die voor u is en als u uw vertrouwelijke verhaal wilt vertellen en bespreken.